COVID-19 INFORMATIONER

Området

Området omkring Tørring byder på rigtig mange naturoplevelser, som kan opleves til fods eller på cykel.

ULDUM KÆR
Det første område, der skal fremhæves, er Uldum Kær, da det ligger i gåafstand fra pladsen. Naturen her er simpelthen enestående!

Tørvegravning under 1. og 2. verdenskrig har skabt rige muligheder for plante-fiske- og fugleliv.
Der er flere fugletårne i området.
Kærret gennemstrømmes af Gudenåen og rummer en mængde forskellige dyre-og plantearter, som er sjældne og truede. Ca. 1050 ha af Uldum Kær er afgrænset som Natura 2000-område.

områdets natur

GUDENÅENS UDSPRING
På den jyske højderyg har Gudenåen og Skjernåen sit udspring. Gudenåen er med sine ca. 160 km Danmarks længste å, hvorved Skjernåen er den vandrigeste. På sin vej fra Tørring til Randers bugter Gudenåen sig gennem vidt forskellige naturlandskaber.
Den dal hvor Gudenåen har sit udspring, byder på et væld af naturoplevelser. Området danner ramme for flere kildevæld, som hver især forsyner enten Gudenåen eller Skjernåen med rent og koldt vand. Der ses jævnligt fiskehejre, musvåger og sågar ravne i området.

DANMARKS FØRSTE VANDLAND
Ved Gudenåens udspring, kan man se resterne af Danmarks og formenligt Europas første badeland. Det første bassin blev bygget omkring 1920. Det var oprindeligt tiltænkt som vandtrug til dyrene på markerne, men områdets børn og tjenestefolk begyndte hurtigt at bade i det. I 1938 blev der bygget flere bassiner, og senere samme år blev det officielt åbnet som badeland.

danmarks første badeland

Foruden badebassinerne kunne man finde både karrusel og vandruchebane. Vandruchebanen var bygget af træ, og man brugte lærredssække som var smurt med en slags tjære, for at de nemmere skulle glide af sted. Når man tog en tur i vandruchebanen, var det forbundet med en vis risiko for at få splinter i kroppen.

På en god varm sommerdag kunne stedet tiltrække op til 400 gæster som hver skulle betale en entre billet til 25 øre. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår badelandet blev lukket, men man formoder at det var et sted i årene 1947-1950. Flere badelande er sprunget frem overalt, men Danmarks første badeland er et stykke spændende Danmarkshistorie.

HÆRVEJEN
Hærvejen har tusinder af års historie. Hvad end man var handlende, bonde, pilgrim eller konge drog man ad Hærvejen, når man skulle ud i verden. Hærvejen har i dag meget mere end en god historie, ruten løber også gennem noget af Danmarks smukkeste natur.

haervejenPå den jyske højderyg syd for Nørre Snede løber Hærvejsruten lige gennem det smukke og afvekslende naturområde Det Store Vandskel, som blandt andet byder på den smukke Rørbæk Sø, Danmarks største koncentration af egekrat, Gudenåens og Skjernåens kilder samt flere kulturhistoriske spor.

Hvis I vil opleve andet end områdets smukke natur, findes der mange attraktioner indenfor kort køreafstand:

Uldum Mølle (8 km.)
Givskud Zoo (14 km.)
Gorilla Park ved Dyrhaven i Vejle (20 km.)
Den Genfundne Bro (22 km.)
Industrimuseet i Horsens (28 km)
Legoland, Legohouse, Lalandia i Billund (35 km.)
Bindeballe Købmandsgård (35 km.)
Glud Museum (39 km.)
AQUA i Silkeborg (40 km.)
Madsby Legepark (41 km.)
Baboon City, Herning (58 km.)
Tivolifriheden, Den Gamle By, Aros i Århus (60 km.)